tiistai 27. maaliskuuta 2012

Viisi pientä siementä

kuva 1
Näistä tulee isona tulisia chilejä.
Mellastin mullan, istutustörppöjen ja siementen kanssa koko viime lauantain. Se  olikin hyvä päivä sellaiseen, kun ulkona satoi lunta ja räntää.

Joka kevät ällistelen siemenpussien sisältöä. Joissakin pusseissa on 5 siementä ja joissakin peräti 15. Ja näistä sitten pitäisi kasvaa isoja hyvinvoipia chilejä, tomaatteja, kurpitsoita ja paprikoita kasvihuoneeni kaunistukseksi.

Kuvassa 1 on mustan chilin siemenet. Saas nähdä montako taimea nousee ja montako chilipalkoa saan palkkioksi syksyllä.



Viime kesänä kokeilin ensimmäisen kerran kasvattaa paprikoita. Kaukoviisaasti istutin ne ruukkuihin. Syksyllä siirsin ruukut puolilämpimälle kuistille jatkamaan paprikan hedelmien kypsyttämistä. Kuvassa 2 paprikat alkavat punastella.

kuva 2
Viime kesän paprikasatoa kuistilla syksyä viettämässä.

kuva 3
Pelakuun raatoja.
Parina vuonna olen onnistunut tuhoamaan monivuotisia sisällä talvettamiani kasveja. Suureksi surukseni viime talvena (2010-2011) märäntyi monta joriinien juurta. Talvetusaitta oli liian kylmä pitkän pakkasjakson aikana. Olin saanut joriinit vanhalta naapuriltani kymmenisen vuotta sitten. Ne olivat todellisia perinnekasveja, koska olivat olleet hänelläkin vuosikymmeniä.

Tänä talvena (2011-2012) kuihdutin verenpisarani ja kaikki vanhat pelakuuni. Ruukkuja kaivellessa paljastui ilkeä totuus, juuripaakku oli kova ja kuiva, varret ja juuret ruskeita ja elottomia ks. kuva 3. Ruusunnuppupelakuista sain ehkä muutaman pikkuruisen oksan talteen. Hoitelen niitä tuossa kuistin pöydällä, jospa ne juurtuisivat ja alkaisivat kasvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti