torstai 31. toukokuuta 2012

Valkoisten kukkien kevät


Päärynäpuu 'Aune' innostui tänä keväänä.
Tuntemattoman omenalajikkeen kukkia.
Nyt kukkivat pihassani kaikki valkokukkaiset hedelmäpuut: omenapuut, kirsikka, kriikunat ja päärynä.

Omenapuut ovat ikivanhoja (liki 40-vuotiaita), mutta satoisia ja niiden hedelmät ovat maukkaita. Ne ovat kaikki omalla tavallaan hyvän makuisia: valkea kuulas, kaneliomena ja tuntemattomaksi jäänyt kirkkaan punaisia hedelmiä tekevä omena.

Olen tarkkaillut omenapuideni kukkia ja huomannut, että monet ovat vaaleanpunaisia nupussa, mutta valkenevat auetessaan. Eroja on paitsi valkoisen sävyissä, myös terälehtien muodoissa ja asennossa. Ja ne tuoksuvat. Varsinkin nämä vanhojen omenalajikkeiden kukat. Uusista lajikkeista en tiedä, kun sellaisia ei minulla ole.
Valkean kuulaan nuppuja.


Koristepuista valkoisessaan havisee myös tuomi, joka muutama vuosi sitten lensi siemenenä jostakin ja juurtui  pihaani. Onhan se kaunis puu kukkiessaan. Ja huomattavan nopeakasvuinen.

Kauan ja hartaasti vaalimani hevoskastanja on putkauttanut ensimmäiset kukat esille tänä keväänä. Istutin pihaani anopin alkukasvattamia kastanjoita 12 -15 vuotta sitten. Villieläin söi muut pikku taimet, mutta tätä jäljelle jäänyttä suojelin kuin äiti lastaan ja ympäröin sen katiskaverkoilla ja muilla suoja-aineilla kymmenen vuotta. Nyt pikku-hapsulehti on niin iso, etteivät rusakot yllä latvan silmuja typistämään. Rungon kuoreen ne eivät näköjään koske.
Kirsikkapuu on täynnä kukkia.

Hevoskastanjani ensimmäiset pystyt kukinnot.









Tuomi tuoksuaa.











Nyt odottelen seuraavia valkoisia kukkijoita: lumipalloheisiä, puistosyreeniä, juhannusruusua ja pihajasmiketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti