maanantai 8. huhtikuuta 2013

Suunnitelmia ja unelmia

Passiflora kärsi hiukan kuistin ikkunalla pakkasilla. Nyt se voimistuu ja kasvaa.

Vielä on hetki aikaa suunnitella ja uneksia. Ehkä tänä kesänä valmistuu pihaan lammikko, ehkä kivitorni ja rappuset ei-minnekään.

Tietoa tarvitaan aina.
Selaan usein puutarhakirjoja ja -lehtiä. Vanhoista kirjoista saan hyviä käytännön neuvoja. Puutarhaharrastus kierrättää vanhoja ideoita, kuten vaatemuoti tuo takaisin vuosikymmenten takaa jotain uudelleen pinnalle. Puutarhassa tehdään paljon asioita, siten kuin ne tehtiin 1920-30-luvuilla. Ilman myrkkyjä ja keinolannoitteita.

Minäkin pyrin mahdollisimman ekologiseen puutarhanhoitoon. Ensi kesänäkin hauduttelen nokkosvesiä lannoitukseeen, istutan samettikukkaa kasvimaalle ja piparjuurta omenapuun alle. Tuhkaa olen jo huitaissut vadelmapensaiden juurelle.

Puutarhakansiossani on paljon tietoa menneiltä kesiltä. Kirjoitan ruutupaperille kasveista, kylvöajoista ja istutuspaikoista. Säilytän usein kaupan siemenpussit tai taimien tiedot ja hoito-ohjeet. Silti monet kasvit ovat hävinneet johonkin.

Pitäisi oppia merkitsemään tarkemmin, mitä olen istuttanut mihinkin. Ei niitä talven jälkeen muista. Kevään kiihkossa alan kääntää maata just sieltä, mihin olen syksyllä tuonut jostain siirtotaimen tai kylvänyt kylmäkäsittelyä tarvitsevan kasvin siemeniä.

Muistin apuna voi käyttää valokuvia. Ne vain pitäisi päivätä ja nimetä. Lähikuvat kukista ovat kauniita, mutta eivät järin informatiivisia. Niissä ei näy kasvin paikka, ehkä ei edes lehtiä, joista kasvin voisi tunnistaa ennen kukkimista.


Yritän merkitä muistiin uudet kasvit ja niiden paikat.


Lehtiä voi selata ja lainata tuttavilleenkin samalla, kun vie niitä ylimääräisiä tomaatintaimia.
Tässä mainos:
Tilaa tästä Viherpiha ja laita pihasi uuteen uskoon!
Saat valitsemasi tilaajalahjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti